Esettanulmány – Szervezetfejlesztés az online szociometria eszközével

Simonyi és Tóth Tanácsadó Iroda, Palotai Krisztina szenior tanácsadó és coach

Ügyfelünk egy ezer fő feletti, kiskereskedelemmel foglalkozó magyarországi nagyvállalat, aki részére több éve különböző megoldásokat dolgozunk ki HR-t érintő témákban. Sikeres tevékenységének és a kedvező piaci helyzetnek köszönhetően árbevétele jelentősen nőtt, így ismét tudott az előző években erőteljesen visszafogott képzés-fejlesztésre is energiát fordítani.

A Megrendelő eredeti igénye a vezetői kör motivációjának és elkötelezettségének felmérése, a közép- és felsővezetői kör vezetői potenciáljának feltérképezése volt. További célja, hogy a felmért kompetenciák alapján a szervezetfejlesztés és utánpótlás-tervezés további feladatait határozzák meg.

Az első, őszi CX-Ray szociometriai felmérés keretében a szűkebb vezetői kör együttműködése és kapcsolati hálója rajzolódott ki. Ennek alapos Simonyi&Tóth tanácsadói elemzését követően sor került a vezérigazgatói visszajelzésre, a vele való több alkalmas közös gondolkodásokra, majd a középvezetői interaktív visszacsatolásra.

„A kitöltés után ezt mondták: milyen szimpla kérdések. Most le vannak döbbenve, mi jött ki belőle. Annyira egyezik a megállapítás, mint amit ők gondoltak a szervezetről és saját magukról.”

„Nagyon sok kulcsmomentum leírásra került. (…) A szociometria nagyon jó tükör. (…)”

Ezt követte a következő év elején egy-egy egyéni interjú kiválasztott kulcsmunkatársakkal, kettős céllal: egyrészt a szociometriai eredmények jobb megértése és az eredményességet fokozó változtatási ötletek feltárása, másrészt a kulcsemberek elismerése, személyes motivációjuk és karrierterveik megismerése. A tanácsadói diagnózis kapcsán az alábbi visszajelzések érkeztek be hozzánk:

„Egy-két megállapítás döbbenetesen célba talált.”

„Meglepően jó következtetések(…). Egyszerűen hihetetlen. Jó az irány, amit Ti felvázoltatok.”

A korábbi lépés nagy hozzáadott értékét elismerve a felsővezetés a szociometriában kirajzolódó kulcsemberek fejlesztése terén és a tágabb szervezet erőforrásainak feltérképezésében további lépéseket tervezett, például megvalósítottak egy második CX-Ray szociometriai felmérést kibővített körben tavasszal. Eredményei a szervezet számára megerősítést jelentettek, és alapot adtak a szervezetfejlesztéshez kapcsolódó további, már specifikusabb tanácsadói javaslatokhoz.

A szociometria alapján kiemelt szerepekben lévő kollégák közül 7 fő kompetenciáinak alapos felmérésére is sor került nyáron. A résztvevők nagy elkötelezettséggel vettek részt az intenzív Fejlesztő Központ napon, a Development Center programon, és átlag feletti érdeklődéssel várták az egyéni tanácsadói visszajelzéseket.

„Láthatóan nagyon értetek hozzá. Durva, hogy ennyire összeáll egy ilyen komplex kép! Hallgatóztatok? 🙂 Megdöbbentő.”

„Félelmetes… Kicsit szkeptikus voltam, de egész sok minden úgy jön le, ahogy én is gondolom. Igazából jól vagyok most.”

A szociometria alapján kiemelt szerepekben lévő kollégák közül 3 fő fejlesztése megkezdődött egy háromnapos üzleti szimulációs képzés keretében nyáron.

„Mondtam az igazgatómnak és a vezérigazgatónak, hogy mást is iskolázzanak be. A tréner egy álom, olyan tudás sétált ott a szobában… Hú, de jó volt – örülök! A céges szintű gondolkodást erősítette.”

„Most már másképp értékelem a pénzügyi igazgató munkáját. (…) Miért nem így tanítják a számvitelt az egyetemen? Bármikor mennék hozzá tanulni, ismételten.”

A továbblépés, a szervezetfejlesztési akciók megvalósítása és a konkrét fejlesztések tervezése mindezek alapján még előttünk áll, a beszámoló egy következő esettanulmányban folytatódhat…