MagyarNyelvválasztásEnglish


Vezetővé válni - „Fejlődés folyamatban”

Szerző: Killeen-Kőrös Anikó

Publikáció

Vezetővé válni - „Fejlődés folyamatban”

Szerző: Killeen-Kőrös Anikó | 10 alkalmas nyílt képzés: Vezetői kompetenciafejlesztő programunk »

„Gratulálunk, téged választottunk a folyamatirányítási/ szállítmányozási /kontrolling / xy csapat vezetőjének!”

Sokan hallottuk, sokan ki is mondtuk már párszor a fenti mondatot. A kinevezéssel azonban nem csak a dicsőség és a megemelt juttatások járnak, hanem a vezetői szerepkör is, annak szakmai, operatív, akár stratégiai és mindenképpen people management oldalával.Hol is érdemes kezdenie annak, aki készül a vezetői szerepre, vagy már bele is került és holnaptól művelnie kell?

Tanácsadói munkánk során azzal szembesülünk, hogy sokszor a vezetői identitás kialakításával kapcsolatban merül fel a legtöbb kérdés a frissen kinevezett vezetőkben.A tréningekre hozott dilemmáik, feldolgozandó problémáik gyökere több ízben a bizonytalan vagy még ki nem alakult vezetői szereptudatban keresendő.

„Eddig egy csapatban játszottunk, munka után beültünk sörözni, mától pedig ki kell adnom és számon kell kérnem rajtuk a feladatokat.”

A frissen, belülről kinevezett vezetők szájából gyakran hallott mondat ez, így a velük való munka során két irányból is igyekszünk őket megtámogatni. Egyrészt praktikus vezetői eszközöket adunk a kezükbe, másrészt a vezetői szerep tartalommal való megtöltésére, az önbizalom növelésre, az új identitás kialakítására koncentrálunk. Tapasztalataink alapján hiszünk abban, hogy folyamatba ágyazott szakszerű támogatás rendkívül sokat tud adni egy új vezetőnek, akit a kezdetekben nem szabad „magára hagyni”.

A jól segítés hangsúlya pedig a folyamaton, a folyamatosságon van,amely egyszerre takar személyességet, a kellő mennyiségű időt,a rendszerességet ésaz építkezést. Egy hosszabb tréning sorozat lehetővé teszi, hogy a résztvevők egyik alkalomról a másikra új eszközöket próbáljanak ki vagy saját szituációik mentén dolgozzanak fel egy vezetői helyzetet. Egy nyílt képzési sorozatban a vezetők saját maguk és egymás megoldásaira is reflektálhatnak, elindul egyfajta párbeszéd a különböző területről érkezők, ám hasonló problémákkal szembesülők között. Ha egy vezető bekerül 10 alkalmas tréning programunkba, hónapról hónapra megéli, hogy beérnek a tanultak, az elmélet szép lassan gyakorlati, készség szintű tudássá válik.

Trénerként hatalmas előny számunkra ezekben a folyamatokban, hogy az első néhány alkalom után már ismerjük a résztvevőinket, így személyre szabottszerepjátékokkal készülünk az egyes tematikák feldolgozására. Irányítottan adunk ki feladatokat annak tükrében, hogy kinek-kinek miben kell leginkább fejlődnie.

Egyik résztvevőnknek, Mártonnak jól ment a „megmondás”, a saját álláspontja kifejezése, kérdéseket azonban ritkán használt, ahelyett is inkább ő beszélt.  Neki olyan szerepjátékot adtunk az asszertív kommunikációs kurzuson, ahol a korábban jól teljesítő, mostanában azonban levert, kedvetlen munkavállalójánál kellett kideríteni állapota okait, és hogy mit tehetneérte. A szituáció jól szemléltette számára, hogy bizonyos helyzetekben semmire sem jut kérdések nélkül.

Minden csoportmunka során létrejön egy bizalmi légkör, melyben őszinte, rendkívül hasznos visszajelzéseket ad-nak egymásnak a résztvevők. Mindenki a visszajelzés adás technikáját is elsajátítja már a folyamat elején, így az esetek többségében már nem a tréner hívja fel a csoporttagok figyel-mét egy-egy agresszív megnyilvánulásra, a kérdések hiányára vagy a bizonytalanságra utaló nonverbális jelekre. A képzéseinkbe szinte kivétel nélkül beépítjük a videó felvétel használatát is, amely a legobjektívebb tükör mindenki számára, a felvételek lejátszása igazi AHA-élményeket okoz a szereplőknek. Ennek talaján pedig sokkal könnyebben beépülnek az újonnan tanult, asszertív technikák, mely változások regisztrálásához szinténalapvető fontosságú a kamera. Hosszabb képzési programjainkon kivétel nélkül mindenkinél tapasztalunk fejlődést, amit nem csak a kamera, de a tréner is regisztrál, követ és visszajelez. Egy-egy apróságnak tűnő, ám „lavinát” elindító változás tudatosítása fontosfeladatunk, ami pedig hozzájárul nem csak a szakmai vagy people management technikák használatában mutatott fejlődéshez, de növeli a résztvevők önbizalmát, javítja kommunikációját és határozottabbá, magabiztosabbá teszi a fellépésüket.

 

– Killeen-Kőrös Anikó –
Szervezetfejlesztési és képzési vezető, Simonyi és Tóth Kft.
Vezetői kompetenciafejlesztő programunk »

Friss állásajánlatok

Kapcsolat

SIMONYI & TÓTH KFT.
1015 Budapest
Szabó Ilonka u. 71/A
1255 Budapest, Pf. 194.

Telefon / Fax: +36 (1) 214-1286
E-mail: info@sandt.hu

Az AIMS International magyarországi partnere

Az AIMS magyarországi partnere

A Simonyi & Tóth Tanácsadó Iroda 1997 óta tagja és magyarországi partnere az AIMS International (Association for International Management Search) nemzetközi tanácsadó szervezetnek.