A tanácsadó rémálma 1. rész

A tanácsadó a legjobb tudása szerint elvégezte a kiválasztási folyamatot, meghozta döntését a három legalkalmasabb jelöltről. Mindent előkészített. Számtalanszor ellenőrizte az interjú időpontját, a helyszínt, a jelöltek anyagát. Elérkezik a bemutatkozó beszélgetés időpontja, és ahogy illik, a jelöltek is megjelentek.

Az ügyfél képviselője ekkor kérdez, hiszen ez a dolga. Ezért jött, azt szeretné, mondja el a jelölt, hogy mit tud a cégéről és a munkakörről.

„Igazából nem sokat” – jön a válasz a tanácsadó által már előválogatott és a referenciák alapján alkalmasnak tartott jelölttől.

Hidegzuhany.

A fejvadász ilyenkor szinte lecsúszik a székéről, és szeretne azonnal láthatatlanná válni. Magába roskad, és az kérdezi gondolatban: „Nem veled interjúztam az irodánkban? Nem neked mutattam be a céget és a munkakört?” De fordítsunk: „Ha semmit nem tudsz, akkor miért vagy itt?”. Vagy ezt: „Égeted magad, égeted a tanácsadó irodát. Ma, a XXI. században hogy tudod azt mondani, hogy semmit nem tudsz a cégről, ahova interjúra jöttél?”

„Ki a hibás?” – kérdezem ilyenkor magamtól.

Szidom magamat is, mert szólnom kellett volna, hogy készüljön fel. De közben azért megszólal egy belső hang is, hogy tényleg nekem kell-e figyelmeztetnem erre egy felkészült, tapasztalt „profit”. Legszívesebben megkérdezném tőle, ha van iPhone-ja, internete, miért nincs harminc perce arra, hogy „kiguglizza” a legfontosabb információkat a cégről.

Mégsem tettem fel ezeket a kérdéseket, és most mérgelődhetek, mondván, „bezzeg minden mást megnézel az okosodon. Akkor ezt miért nem? Vagy legalább miért nem kérdeztél meg tegnap?”, majd jogosan kérdezhetem meg tőle: „Gondolod, hogy ezután a cég azt feltételezi, hogy te motivált vagy?” Ilyen belépő után már mindegy és felesleges is, és talán jobb, hogy most jött a pofon…

DE FIGYELJ, itt jön a lényeg: ha interjúra mész neked is fontos, hogy megfelelő képet mutass magadról! Készülj fel, tudd, hogy mivel foglalkoznak, hogy miért lehet érdekes számodra a cég és a munkakör. Legalább az első teszten menj át sikeresen. Bármit is értél el eddig, a felkészületlenséggel rossz fényt vetsz magadra!

Jelöltként te is felelős vagy azért, hogy mit tudsz és mit nem. Ez is egy bizonyítvány, amit magadról állítasz ki, ez is jelzi a motivációdat, az intellektusodat, a munkakör iránti nyitottságodat.

Tehát ha interjúzni mész, figyelj a nyerő 5-ösre:

  1. Nézz utána annak, kihez is mész, készülj fel a beszélgetésre!
  2. Kérj munkaköri leírást a tanácsadótól, de legalább egy összefoglalót!
  3. Nyomtasd ki az internetről a cégismertetőt!
  4. Nézd meg a cég sajtóját, termékeit a boltban, ellenőrizd le a szolgáltatásait!
  5. Te is megkérheted az interjún, hogy foglalják össze az elvárásokat, vagy emeljék ki a legfontosabb feladatokat!

SOK SIKERT A KÖVETKEZŐ ÁLLÁSINTERJÚHOZ!

Simonyi-Tóth Judit

Related Posts

Archívum