A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom!
Egy interjún a Megbízó regionális igazgatója megkérdezte felsővezetői munkakört 2 éve betöltő jelöltünket, hogy miért ő kapta meg jelenlegi pozícióját. Én örültem, hiszen ez egy jó kérdés: lehetőséget ad a jelölt számára, hogy elmondja, milyen eredményei, képességei vannak, melyek meggyőzték munkaadóját, ő lesz az alkalmas vezetője az adott területnek. „Itt az idő, most sorold fel, amit nekem elmondtál az interjún!” – gondoltam. Hidegzuhanyként ért a válasz: „Nem is tudom, biztos nem volt más.”
Tessék? Ezt nem hiszem el!
Ha megpályáztál egy állást, ha vállalkoztál egy több körös értékelési folyamatra, amelynek alapján a fejvadász be akar mutatni a megbízónak, akkor minden kérdésre adott válaszodnak ezt a célt kell szolgálnia: őszintén megmutatni, mire vagy képes. Miért neveztek ki? Lehet, hogy egészen pontosan nem tudod, de amit tudsz: felvázolni a körülményeket; kiemelni a legfontosabb eredményeidet, elmondani, hogy miért voltál sikeres.
Ha egy beosztottadat ki akarod emelni, ha magasabb pozícióba helyezed, akkor neked vannak indokaid a miértre. Tudatos vezetőként a saját értékeidet, eredményeidet is fel kell ismerned, meg kell értened, mi lehet az oka, célja, értelme és előnye a te kinevezésednek.

A tervezés nem ott kezdődik, hogy 1-2-3-5 éves stratégiai terveket állítasz össze. A tervezés ott kezdődik, hogy a napi feladatok, helyzetek megoldására tervet, tervváltozatokat készítesz. Van forgatókönyved, mert van egy célod, amit el akarsz érni. Kis lépésekben, egymásra építve a folyamatot, ahogy a lépcsőn haladunk egyre feljebb. A kis lépés ebben a helyzetben az, hogy kicsiben megmutatod, hogyan működsz vezetőként: látod az előzményeket, összefüggéseket, a képességből, motivációból, döntésekből és akár véletlenszerű elemekből kialakuló rendszert, ami ahhoz vezetett, hogy bizalmat szavaztak neked. Az önfényezésen tehát messze túlmutat egy ilyen válasz – rengeteget elárul a jelölt tudatosságáról, helyzetfelismerő, problémaelemző és önreflexiós készségéről.
Vezetőként azt várják el tőled, hogy TE tudd a választ. Neked kell tudatosan javaslatot kidolgozni az adott helyzetre. Ha nem tudod, hogy miért lettél te a vezető, akkor kérdezz rá. Vannak puszta véletlenek, fontos, hogy jókor, jó helyen legyél, de reménykedjünk benne, hogy tudatosan is fel lehet építeni egy vezetői kinevezéshez vezető teljesítményt, karriert.
Azért lettél vezető, mert azt várják el tőled, hogy olyan Superman vagy Shackleton legyél, aki váratlan és ismeretlen helyzetben útmutatást és motivációt ad! Ez pedig csak akkor sikerül, ha a tények, számok, körülmények figyelembevételével, alapos elemzésével kidolgozol és megmutatsz egy tervet. Van képesség, kompetencia és véletlen vak szerencse is, de mindez nem tud érvényesülni, ha nem tudatosan törekszünk valamit elérni.
Ez a tudatos célállítás és tervezés, kicsiben és nagyban, a vezetők egyik legfontosabb képessége, különösen a nehezen kiszámítható helyzetekben – az erre való képességet keresi a legtöbb vállalat. Igyekezz tehát alkalmazni és megmutatni is, mindig, ha lehetőséged van rá!

Archívum