A vezetői intelligencia magasiskolája: ilyen a főnök, aki saját teljesítményéről is visszajelzést kér

Több ezer bejegyzés foglalkozik azzal, hogyan adjunk jó visszajelzést a dolgozóknak. Mi most arról írunk, hogyan kérhet önmagáról visszajelzést a főnök. A Harvard Business Review kutatása szerint a nők sokkal inkább nyitottak mások visszajelzésére, mint a férfiak.

A visszajelzés az egyik legfontosabb vezetői készség, hiszen nemcsak a kollégák fejlődését tudja előmozdítani, de erősíti az elköteleződésüket is. Azonban a visszajelzés kérése legalább ilyen fontos, vagyis fontos kellene, hogy legyen, csak éppen lényegesen kevesebb szó esik erről. A vezetői intelligencia legfelső foka, amikor egy vezető mer kérni visszajelzést önmaga teljesítményéről. A legkiválóbb vezetők értik, hogy ha mások véleménye nincs összhangban az önmagukról alkotott képpel, akkor érdemes lehet valamin változtatni.

Hogyan reagálunk a visszajelzésekre?

A Harvard Business Review-ben megjelent tanulmány szerint a férfiak és a nők másként kezelik a társaiktól kapott visszajelzéseket. A kutatás során azt vizsgálták, hogy a hallgatók hogyan reagálnak a vezetői kompetenciáikról érkező visszajelzésekre. A résztvevőknek minden nap együtt kellett dolgozniuk, így megismerték egymás gyengeségeit és erősségeit. Minden egyes trimeszter végén a hallgatókat megkérték arra, hogy töltsenek ki egy online tanulmányt, és értékeljék magukat és csapattáraikat egytől ötig (1=egyáltalán nem ért egyet, 5=teljesen egyetért) a következő négy tulajdonság szerint:

  1. Magabiztosságot mutat, amikor váratlan helyzetekkel néz szembe
  2. Tudja, mikor dolgozzon, és mikor pihenjen
  3. Nem érzi magát stresszesnek és frusztráltnak, amikor több feladatot kell egyszerre elvégeznie
  4. Aktívan keresi mások véleményét

Saját teljesítményünket általában magasabbra értékeljük, mint környezetünk

A kutatók szerint minden hallgató kezdetben feljebb értékelte magát a kapott visszajelzéseknél, ám egy idő után az önértékelésük csökkent a társak visszacsatolására. A kutatásból levonható a következtetés, hogy mások visszajelzése arra vezet minket, hogy összehasonlítsuk a kívülről kapott értékelésünket saját önértékelésünkkel. Mindez arra ösztönözhet minket, hogy felülvizsgáljuk saját nézőpontunkat, és összehangoljuk önképünket mások értékelésével. Ezáltal azzal is szembesülünk, hogy az általunk elérni kívánt hatást értük-e el.

A nők sokkal többet tanulnak mások visszajelzéséből, mint a férfiak?

A nők sokkal érzékenyebbek társaik visszajelzésére, mint a férfiak, és sokkal gyorsabban igazítják önértékelésüket társaik visszajelzéseihez, míg a férfiak továbbra is ragaszkodnak, sőt fel is duzzasztják önértékelésüket. A nők tehát sokkal érzékenyebben reagálnak a közösségi figyelmeztetésekre, közösségtől érkező jelekre.

360 fokos visszajelzés: előremutató teljesítmény érékelő modell

A 360 fokos visszajelzés egy olyan vezetői modell és rendszer, amely során a dolgozó (vezető is) kap visszajelzést felettesétől, beosztottaitól és vezetőtársaitól. Nemcsak a teljesítményéről, de a viselkedéséről elsősorban az adott vállalat sikerességét meghatározó szempontok alapján. A kollégáktól kapott visszajelzéseket a saját magunkról alkotott véleménnyel hasonlítják össze, az eredményt pedig egy elfogulatlan HR szakember segít feldolgozni, meghatározva a fejlesztésre szoruló vezetői kompetenciákat.

A 360 fokos értékelés – a teljes vezetői gárda értékelése esetén – nagyobb szervezeti átalakítások kezdeti lépése is lehet, illetve elősegíti, hogy a vezetők motivációja, szakmai fejlődése és viselkedése a vállalati érdekek által meghatározott és kívánatos irányba módosuljon.

Related Posts

Archívum