A vezetők felelőssége – tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni!

Még bőven benne voltunk az első hullámban, amikor már azzal riogattak bennünket, jósolták, tervezték, hogy lesz második hullám.

Nem készültünk rá, senki nem gondolta 2019. december 31-én, amikor a 2020. évi álmait álmodta, fogadkozásait fogalmazta, hogy mi lesz a válaszunk a koronavírusra.

Mindenki így vagy úgy megtalálta a választ 2020. márciusában. Alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Voltak gazdasági egységek, akik már régen alkalmazták a „home-office-t”, és voltak akik nem. Rendkívül gyorsan képesek voltunk átállni, képesek voltunk eddig akár elutasított digitális eszközöket és rendszereket is használni! Nem kellett tréning, nem kellettek workshopok. Tervezte ezt valaki? Nem.

Nem volt meg a tapasztalatunk, nem volt múltbeli példa, csak egyszerűen tovább kellett működni!

És most? Most már van tapasztalatunk, könnyebb újra visszarendezni a kereteket. De ez visszarendezés-e? Ez a normális működés a jövőben?

A vezetők feladata a stratégai tervezés. Eddig a múltbeli adatok, folyamatok alapján megpróbálták előrevetíteni, hogy ha a piaci feltételek ma ilyenek, a gazdasági és politikai  feltételek így változnak, egy jól megtervezett stratégiával el tudjuk érni a kitűzött célokat. A múltban szerzett tapasztalat alapot nyújtott a jövő megtervezéséhez.

Ma mi a cél? Túlélés. Választ keresni a teljes bizonytalanságban, és irányt mutatni a túléléshez.

 J. Peter SCOBLIC, Principal Event Horizon Strategies megfogalmazta (Harvard Business Review 2020. július-augusztusi száma, 39. oldal), hogy a STRATEGIC FORESIGHT mint módszer adja az előremutató utat a kiszámíthatatlan környezetben. Nem az a cél, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem hogy képesek legyünk elképzelni többféle jövőképet, amely révén képesek leszünk felismerni, alakítani és alkalmazkodni mindahhoz, ami vár ránk a jövőben.

Mit vár el a vezetőtől ma a vállalati lét, amikor a jövő bizonytalan, kiszámíthatatlan ?

  • Tervezési képesség  s ez nem egy biztos recept kidolgozását jelenti, hanem változatokat, scenáriókat!
  • Rugalmasság – képes legyen a megváltozott, és előre be nem tervezett változásokat felismerni, s arra választ adni
  • Alkalmazkodó képesség – a megváltozott körülményekhez megtalálni a működési keretet, eszközöket
  • Bátorság – felismerni és beismerni, hogy változtatni kell
  • Újragondolási képesség -folyamatosan értékelni a helyzetet és keresni a megoldást
  • Útmutatási képesség – és vezető az, aki a csapatának megmutatja a célt, és vezeti őket

És erre láttunk nagyon jó megoldásokat, hiszen számtalan jó példa volt arra a COVID első felvonásában, hogy hogyan lehet a szervezetet egyben tartani, és hogyan lehet a teljesen váratlan és előre nem látott körülményekhez, vagyis a bizonytalanhoz alkalmazkodni.

Ne adjuk fel, most is újra kell értelmezni a helyzetet, alakítani a választ és alkalmazkodni!

Related Posts

Archívum