Az újévi fogadalmak 90%-a elbukik… Elmondjuk, miért!

Az újévi fogadalmak 6 aranyszabálya az irodában és otthon

„Jobban odafigyelek a munka-magánélet egyensúlyára.”
„Sokkal több szakirodalmat olvasok.”
„Több időt áldozok networkingre.”
„Nem használom többé a liftet a munkahelyemen.”
“Lefogyok 10 kilót.”

Ilyen és ehhez hasonló fogadalmak tucatjai születnek meg az év utolsó napjaiban. Mindez nagyon jól hangzik, azonban jól tudjuk, hogy a legtöbb újévi fogadalom nem éli túl már a februárt sem.

De miért nem működnek a fogadalmaink? És főleg mi köze van ennek a HR-hez vagy a toborzáshoz?

Az újévi fogadalmak általában egy új szokás kialakításáról, vagy egy régi megváltoztatásáról szólnak. Egy produktívabb év megteremtése nem igényel semmiféle életmód változtatásra vonatkozó kinyilatkoztatást. A napi rutin kisebb megváltoztatása, apróbb igazítások a munkaszokásainkon, kicsit több fókusz az eddig figyelmen kívül hagyott területeken és nem utolsó sorban a reális célkitűzés valóban segíthetnek abban, hogy jövő ilyenkor egy sikerekben gazdag évet tudjunk a hátunk mögött. De mégis csak kevesen képesek akár a munkahelyükön is érezhető változásokat elérni, és még kevesebben tudnak igazi átütő, a magánéletben is működő változtatásokat megvalósítani egy-egy fogadalommal.

A legtöbbször két dolgon bukik el mindez.

1. nem tudjuk, hogyan változtassunk meg egy berögzült szokást,
2. illetve nem ismerjük fel, milyen történetet mesélünk magunkról saját magunknak

1. A helyes célmeghatározás a kulcs

A célmeghatározás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy vállalkozásunkat a helyes irányban tartsuk. Ám könnyen lehet, hogy azért buktunk el eddig fogadalmaink megvalósításában, mert rosszul határoztuk meg a céljainkat. A célok elérésének egyik titka, a realitás. Vagyis elérhető célt válasszunk. Természetesen lehet nagyot álmodni, de céljainknak mindenképpen világosnak, egyértelműnek kell lenniük, és végrehajtásukhoz rendelkeznünk kell a kellő motivációval és elkötelezettséggel.

2. Olyan célt válasszunk, ami boldoggá tesz

Ha karrierünkben újabb mérföldkővel nézünk szembe, gondoljuk meg kétszer is, mi motivál minket. A haladás ugyanis nem arról szól, mennyi elismerést kapunk majd, hanem hogy mennyire tesz minket boldoggá az adott cél elérése.

3.Ne tűzzünk kis túl sok célt

Ne csak céljaink legyenek reálisak, hanem azok mennyisége is: ha rengeteg célt tűzünk ki magunk elé, könnyen lehet, hogy nem visszük véghez egyiket sem a ránk nehezedő nyomás miatt. Ha jelentős visszaesést tapasztalunk a folyamat során, ne ijedjünk meg, hanem nézzünk rá a történtekre, és legközelebb korrigáljuk a hibáinkat. Egy-egy nagy cél elérése akár ijesztő is lehet, ezért mindig csak a következő lépéssel foglalkozzunk.

Céltervezés, csak „okosan”

A tervezés egyik legegyszerűbb és hatásosabb módja tehát, ha a távlati törekvéseket rövid távú, úgynevezett SMART (okos) célokra bontjuk le. Ha például szeretnénk az eladást évente egy adott %-kal növelni, akkor hónapokra lebontva tűzzük ki ezt a célt

A SMART angol mozaikszó, amely a célmeghatározást a következő alkotóelemekre bontja:

S (specific): jól meghatározott, egyértelmű célok
M (measurable): mérhetőek időben, mennyiségben, minőségben,
A (achievable): elérhetőek, de egyben kihívást jelentenek.
R (relevant): a célokhoz szükséges erőforrások
T (timed): időhöz kötöttek

Vagyis specifikus, mérhető, kihívást jelentő, reális és elérhető célokat kell kialakítanunk, a határidők betartásával.

4. Apró lépésekkel kezdj

Ahhoz, hogy megváltoztassunk egy régi szokást, egy újat kell kialakítanunk. Az új szokás kialakításához apró lépéseket kell tennünk. A „többet fogok sportolni” fogadalom egyáltalán nem apró lépés. Ehelyett inkább mondjuk azt, hogy a munkából hazafelé 5 perccel többet fogok sétálni, mint eddig, mert így egy korábbi szokáshoz csatolunk egy új műveletet. Mivel egy kondicionált választ szeretnék létrehozni, gyakorolnunk kell az új szokást legalább háromszor-négyszer egy héten, mielőtt beépülne a mindennapjainkba.

5. Alakítsd át saját magad sztoriját

A hosszú távú változások elérésének még jobb módja, ha megváltoztatjuk az önmagunknak mesélt történetet. Mindenkinek vannak történetei magáról, amelyek idővel a viselkedések tudattalan hajtómotorjaivá válnak. Van egy elképzelésünk arról, kik vagyunk, mi a fontos a számunkra, ezek pedig erős hatással vannak a döntéseinkre és a cselekedeteinkre. Akár észrevesszük ezt, akár nem, a döntéseinket ezek alapján hozzuk meg. Ezért, ha szeretnék változtatni a viselkedésünkön, elsőként meg kell változtatnunk a mögöttes történetet.

Hogyan írjunk új ön-történetet?

Írjuk le a már meglévő történetünket, és fordítsunk különös figyelmet mindannak, ami az új célunkkal szembemegy. Például ha szeretnénk a jövőben kevésbé stresszesek lenni, akkor képzeljük el, milyen a jövőbeli, nyugodt életünk, és mi az a következő apró lépés, amit ennek megvalósításáért tehetünk.

6. Ne legyünk magunkhoz szigorúak

Olykor már azzal is nagy változásokat tudunk elérni, ha inkább a már meglévő képességeink fejlesztésébe fektetünk. A görög költő, Archilochus mondta: „Ne az elvárásaink szintjét emeljük, hanem a képességeinket fejlesszük”. Azt se felejtsük el, hogy a szokásaink megváltoztatásának folyamatában teljesen normális, ha olykor visszaesünk, és visszatérünk a régi szokásainkhoz.

A fogadalmak sikeres megvalósításában gazdag újévet kívánunk minden olvasónknak!

A Simonyi & Tóth Tanácsadó Iroda csapata

Archívum