Csökkenő IT-s fizetések, több jelölt? Ez igaz?

A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak.

Az egyik posztot egy mára már jól ismert álláshirdető oldal alapítója osztotta meg (nofluffjobs), amelyben meglepetésének ad hangot az IT szakemberek fizetési sávjaival kapcsolatban.

Akik informatikusokat keresünk-kutatunk, nagyon jól tudjuk, hogy a vonzó fizetés és egyéb kiegészítő juttatások az állásváltoztatás esetén, az első három szempontban vannak. A munkaadó szempontjából sokszor már nem is a minőségi szempontok a meghatározóak, hanem a kényszer: be kell tölteni a munkakört. Nem ritka az sem, hogy amikor akár csak egy közepesen jó szakembert szeretnénk elcsábítani, akkor is a pénzügyi ajánlattal tudunk kitűnni a tömegből.

A cikk szerint 2020-ban állítólag némileg visszaesett a kereslet az IT jelöltek iránt, és hirtelen megnőtt az elérhető jelöltek száma…. de ez csak egy pillanatnyi állapot lehetett, bizonyára a covid okozta bizonytalanságok miatt.

Az állásportál kezelője azt tapasztalta, hogy emiatt a fizetési sávok némileg lejjebb csúsztak.

Mi ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy ez az iparág egyelőre korán sem gyengélkedik, sőt, egyike a túlélő szektoroknak, vagyis nem érdemes a bérek csökkentésében gondolkodni.

A másik poszt pedig egy IT software fejlesztő tollából származik, aki a Linkedines, töméntelen számú megkeresésre már csak annyit tud mondani és kérni, hogy a Recruiterek és fejvadászok inkább ne bombázzák ajánlatokkal, mert nem tud és nem is akar mindegyikre reagálni.

Megérti, hogy mindenki a legjobb ajánlattal rendelkezik, de higgyék el, nem nyitott most, és fizikailag sem tudna minden héten másik cégnél dolgozni.

Ez a vélemény is egyértelműen azt láttatja, hogy a kereslet nem csökkent az informatikai tehetségek iránt, és ők sem fognak engedni az igényekből egyhamar.

Egy másik gondolat is felmerült: lehet, hogy nincs is ennyire sok IT pozíció, de ennyire soknak látszik, mert ugyanazt a munkakört több tanácsadó is ajánlja?

Van a „piacnak” egy ősi törvénye! Ki hajtja fel az árakat és hogyan? 

Mi, lelkiismeretes és eredményorientált tanácsadók, akik folyamatos versenyben vagyunk a kiemelkedő IT tudást felmutatni tudó és keresett jelöltekért, mi mást tehetünk?

Legyünk kitartóak és igyekezzünk vonzóvá tenni az ajánlatunkat!

Hívjuk fel Megbízónk figyelmét a változásokra, tájékoztassuk őket a piaci viszonyokról, hogy mi a realitás és miként maradhatnak versenyképesek.

Related Posts

Archívum