MENNYIRE BEFOLYÁSOLJA A DIGITALIZÁCIÓ SIKERESSÉGÉT A SZERVEZETI KULTÚRA?

A digitális transzformáció változások sorát hozza el egy cég életébe, a vállalati rendszerek átszervezéséhez pedig nélkülözhetetlen az új, ehhez igazodó szervezeti kultúra kialakítása. A szervezeten belül bekövetkező változások sikeres kezeléséhez a gondolkodás, szemlélet és hozzáállás megváltozása is szükséges. Egy ilyen szervezeti kultúraváltás esetében kiemelten fontos az alkalmazottak bevonása, a szervezeti célok egyértelművé tétele.

A vezetés és a tulajdonosok először a technikai és technológiai fejlesztések tárgyi feltételeit határozzák meg, így most is látható, hogy a cégeknél megteremtik mind az anyagi, mind a tárgyi feltételeit a digitalizációs projekteknek.  Ezek a projektek mégis sokszor elakadnak, késnek, nem az elvártak szerint alakulnak, vagy nem a várt eredményeket hozzák.

Mi vajon ennek az oka? Milyen szerepe van a szervezeti kultúrának egy vállalat alkalmazkodásában?

A munkavállalók nem csak alkalmazkodnak a szervezeti kultúrához, hanem ők maguk alkotják azt, ezért egy ilyen jelentőségű és mélységű változásnál fontos, hogy az emberi erőforrás is rendelkezésre álljon, vagy a meglévőt kell úgy fejleszteni, hogy ők ezt a változást tudják képviselni, támogatni és megvalósítani A szervezeti kultúrát hasonlíthatjuk egy ember személyiségéhez: az maga a szervezet egyedi arculata, értékeinek összessége.

A szervezeti kultúra nagyban hat a vállalat problémamegoldási és alkalmazkodási képességére.  A cégeknek pedig egyre inkább hozzá kell szokniuk, hogy gyorsan változik az őket körülvevő üzleti világ, fontos, hogy gyorsan és sikeresen tudjanak reagálni a kihívásokra és alkalmazkodni tudjanak a nem várt és nem kívánt eseményekhez is, megtalálva azt, amiből tanulhatnak, tapasztalatot szerezhetnek, és azt a javukra fordíthatják.

Ez felerősíti a szervezetben lévő vezetők és munkatársak alkalmazkodóképességének, az új iránti nyitottságának, a problémamegoldó képességének és a reakcióképesség gyorsaságának, valamint a tanulási képességnek jelentőségét!

Emellett fontos kiemelni azt is, hogy a közös értékek, közös irány hiánya egy vállalatnál a fejlődés gátja lehet, hiszen a szervezeti kultúra jelenti a szervezet számára a közös haladás iránytűjét, melynek hiányában a pozitív irányú változás esélye jóval kisebb.

Kazup Annamária Researcher

Archívum