Miért szeretnél munkahelyet váltani?

Legyen jó válaszod a „miértre”, különben elbuksz!

Miért is váltunk munkahelyet? Ezeregy oka lehet, s talán most nem is ez a fontos. A lényeg, hogy elindul a folyamat, eljön a jelentkező, a jelölt az interjúra, és érdekli az állás.

A cég képviselője joggal kérdezi, hogy miért. Miért akar váltani? Miért érdekli a pozíció? Kivétel szinte alig akad, ez a kérdés minden esetben előfordul. A „miért”-re kell – vagyis kellene – egy frappáns válasz, főleg, ha tényleg érdekel minket a munka.

És itt kezdődnek a bajok: a legkellemetlenebb az, ha a jelölt nem emlékszik rá, hogy mi is a munkakör tartalma. Ebben az esetben igen nehéz megfelelő választ adnia.

Lássuk be, az nem elég, hogy „a főnököm miatt akarok váltani”.

Minden cég és vezető azt a munkavállalót keresi, aki motivált, s aki szívesen végzi az adott munkát. Mert kell az öröm is a munkában. Akkor leszünk csak sikeresek, ha szeretjük a munkánkat, de csak akkor szeretjük a munkánkat, ha sikeresek vagyunk.

Ahogy az örökzöld Jobs-mondás is tartja „legyen a munkád a hobbid, és soha többé nem kell dolgoznod.”

Lehet a cég neve, a tevékenysége, a vállalati kultúrája a vonzó, a nemzetközi háttér, a vezető személye, az új kihívás – majdnem mindegy, de legyen jó és előre megfogalmazott válaszunk!

De ez még nem elég – a munkakörnek, a feladatnak is olyannak kell lennie, hogy az megfeleljen a karrier-célkitűzésünknek, a szakmai elvárásainknak.

Az interjúztató megkérdezi, hogy miért szeretnénk a cégnél folytatni a karrierünket. A válasz: „mert a főnököm szakmai álláspontjával nem tudok azonosulni”. Ez egy szép kerek mondat, de a kérdésre válaszolt?

Nem, kedves Jelentkező, Pályázó! Ez csupán azt jelenti, hogy miért akarunk eljönni.

Nem ez volt a kérdés.

Az új munkaadót az érdekli, hogy mi a vonzó számunkra a munkakörben, a vállalatban, vagy bármi másban, ami miatt rá fog esni a választásunk, ami miatt ő nyugodt lehet, mert tudja, miért akarjuk ezt az állást. Vagyis tisztában kell lennie azzal, hogy ha minket választ, akkor egy motivált, elkötelezett, lelkes munkatársat kap.

Ne higgyük pályázóként, hogy ma olyan nagy az igény a magas felkészültségű munkaerő iránt, hogy hátradőlve várhatjuk az ajánlatokat, s majd mi választunk. Nem, ez egy kölcsönös érdekek és célok alapján létrejövő szerződés.

És még egy: soha nem tudhatjuk, hogy később kivel, milyen környezetben találkozunk. Csak olyan nyomot hagyjunk magunk után, ami bármikor vállalható a jövőben is!

Simonyi-Tóth Judit

Related Posts

Archívum