Szuperhősök a cégvezetésben

  • A női vezetők a megérzéseikre, a férfiak a csatákra koncentrálnak?
  • Időutazó gondolatolvasók lennénk legszívesebben?
  • Indiana Jones, mint ideális üzlettárs?

Április első napjaiban egy játékos kérdőívvel hívtuk partnereinket egy kis kalandozásra a szuperhősök világába. Kérdéseinkkel feltérképeztük, hogyan is segíthetnének minket ezek a hősök, vagy az általuk megtestesített képességek, tulajdonságok az üzleti életben, vezetői szerepben.

Mi legyen a filozófiám?

Kíváncsiak voltunk, hogy melyik hős jelmondatával tudnak leginkább azonosulni a vezetők.

Összességében a legpreferáltabb jelmondat Superman gondolata: „Sosem olyan rossz, mint ahogy elsőre tűnik. Sokkal erősebb vagy, mint gondolnád”.

A nőknél a dobogó második fokán, de említési arányban jóval alacsonyabb értékkel Batman gondolata áll, miszerint „Sosem hagyok figyelmen kívül egy megérzést.” Pókember jelmondata bronzérmes, alig valamivel kevesebben választották: „A nagy erő nagy felelősséggel is jár.”

A férfi vezetők Superman fenti gondolata mellett, két másik szuperhős jelmondatával ugyanekkora mértékben tudnak azonosulni: „Senki sem tud minden csatát megnyerni, de senki sem eshet el harc nélkül” (Pókember) és „A leghatásosabb fegyverünk az alkalmazkodóképességünk.” (Superman)

A vezetők alapvetően optimista attitűdjét látjuk tükröződni a válaszokban: minden helyzetben bíznak abban, hogy megtalálják a jó megoldást, és utat, irányt tudnak mutatni csapatuknak. Mindez jellemzően nagy leterheltséggel, jelentős stresszel jár számukra, ami kitartást és a belső erőforrások mozgósítását igényli. Ezen a fronton a Megküzdési technikáink (Stressz- és konfliktuskezelés) vagy a Mindennapi lendületünk (Motiváció 3.0) tréningjeink segítséget jelenthetnek a vezetők számára.

Mitől leszek jó vezető?

Valószínűleg minden vezető vágyott már arra olykor, hogy szuperképességekre tegyen szert. A kutatásunkban részt vevő vezetők legjobban azt értékelnék, ha mindig, minden helyzetben meg tudnák őrizni a nyugalmukat, hidegvérüket. A válaszadók fele kívánna magának ilyen szuperképességet.

A második legpreferáltabb csodás képesség az időutazás képessége, de ezt már csak a válaszadók ötöde jelölte meg. Érdekes, hogy a férfi vezetők valamivel nagyobb arányban vágynak erre, mint a nők. A harmadik „dobogós” szuperképesség, a gondolatolvasás.

Ki legyen az üzlettársam?

Vágyott üzlettársként leggyakrabban Indiana Jones-t, Sherlock Holmes-t és Leia hercegnőt választották a felsorolt hősök közül a vezetők.

A női vezetők körében a rugalmas, minden helyzetben jól helytálló Indiana Jones abszolút első helyezett, a tudásvágytól fűtött Sherlock Holmes kissé le van maradva. A férfiaknál viszont ez a két hős fej-fej mellett osztozik az első helyen.

A férfiak több, mint fele fogadná szívesen üzlettársként a magas érzelmi intelligenciával rendelkező Leia hercegnőt, a nőknek viszont alig harmada.

A rugalmasság, dinamizmus, megújulás képessége olyan kompetenciák, amivel mi is igen gyakran szembesülünk, amikor az ügyfeleink leendő kollégáikkal szembeni elvárásaikat fogalmazzák meg.

Milyen kollégákat keresek a csapatomba?

Ha Sherlock Holmes legendás detektív képességeivel rendelkezne egy vezető, biztosan azon lenne, hogy a cégéhez jelentkező új kolléga legfontosabb tulajdonságait már az állásinterjún feltérképezze. Kérdésünk volt, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekre mindenképp szeretnének fényt deríteni egy ilyen képesség birtokában.

A válaszadó vezetők leginkább a következő 3 tulajdonságról szeretnének megbizonyosodni: motiváció és ambíció, nyitottság, őszinteség. A top 3-ban említett tulajdonság megegyezik a női és férfi vezetőknél.

Nem véletlen vágynak a vezetők motivált, ambiciózus kollégákra: a Gallup Intézet 2011-12-es kutatási eredményei szerint a legelkötelezettebb illetve legkevésbé elkötelezett csapatok teljesítménye között 21%-os különbség van abban, hogy mekkora jövedelmezőséget biztosítanak cégüknek.

A dobogóról pont lecsúszott, negyedik legfontosabb tulajdonság a nők esetében a jó humorérzék, a férfiaknál pedig a magabiztosság.

Ha valaki nem rendelkezik Sherlock detektív képességeivel, hogy leendő kollégái legfontosabb tulajdonságaira fényt derítsen, forduljon bizalommal hozzánk!

Horváth Andrea, tanácsadó-researcher
Simonyi & Tóth Tanácsadó Iroda

Related Posts

Archívum